Zo verwoordt Elly Brand (66 jaar) de komst van de Qups. Ze straalt als ze het over de Qups heeft. Wordt er bijna emotioneel van, zoals ze zelf zegt. Hoe dat kan, vertelt ze graag. Omdat ze wil dat iedere vrouw die een amputatie heeft ondergaan, móet weten wat Qups voor je kunnen doen. De dag dat zij over de Qups hoorde, veranderde letterlijk haar leven.

“De hele wereld mag weten hoe ik blij ik ben…”

Het is 1986. Elly is dan 33 jaar en heeft pijn aan haar borsten. Zo erg, dat ze in de medische molen belandt en te horen krijgt dat door de vele cystes, die in principe goedaardig zijn, het borstweefsel niet goed is te onderzoeken. De artsen konden niet zien of er slechte cellen tussen zaten. In de ene borst zaten wel 20 cystes, in de andere zo mogelijk nog meer. Amputeren werd voorgesteld als enige veilige en preventieve optie. En als je 33 jaar bent, doet dat heel veel met je, dat spreekt voor zich. De toch al wat onzekere Elly laat zich voorlichten door haar arts en kiest voor siliconen implantaten. Omdat ze huid- en tepelbesparend werd geopereerd, kon de eerste borst al na 3 maanden en de tweede borst een paar maanden later worden gereconstrueerd. Voor de zekerheid werd een deel van haar rugspier als lap naar voren geklapt, om te voorkomen dat de implantaten zouden gaan “wandelen” en hard worden. Een paar maanden ging het goed en toen begon het gedonder, zoals ze zelf zegt.

“De ene lekkage volgde de andere op….”

Na de eerste lekkage liet Elly zich vol goede moed weer opereren. Dit was gewoon een kwestie van pech hebben toch? Maar vele jaren later was ze er helemaal klaar mee. Ze had inmiddels 19 operaties ondergaan, zat onder de littekens en liep jaren te sukkelen met haar gezondheid. Ze was vergeetachtig, had concentratiestoornissen en overal pijn in armen en benen en was vooral moe, moe en moe…..Een homeopaat constateerde dat ze totaal vergiftigd was. De pillen die ze kreeg hielpen wel, maar de afkeer naar de implantaten groeide. Ze hoorde over bh’s met uitwendige protheses erin en besloot dat dan het dan maar moest worden. Haar lieve man, die haar in alles door dik en dun steunde, stond volledig achter haar. Alleen de arts moest nog overtuigd worden, want die was bang dat Elly hier spijt van zou krijgen. Want plat aan twee kanten is wel heel plat. Elly was echter vastbesloten. Ze zei: “Haal die dingen eruit. Alles eruit. Nu. Ik zie wel hoe ik verder ga.”

“De maat was vol. Zó klaar ermee.”

Ze schafte siliconen uitwendige protheses aan. Ja, die waren zwaar. Ja, het viel tegen. Maar denkend aan haar gezondheid, was ze er toch blij mee. Ging zelfs zwemmen, maar dat was geen onverdeeld succes. “Ik kwam uit het water en die dingen waren zo zwaar, dat ze bijna op mijn knieen hingen,”. Ze lacht bij de herinnering, maar wat was het balen! Ze had een haat -liefde verhouding met de protheses, maar ja, er was niets anders. Tot ze over de Qups hoorde. “De dag dat  mijn leven letterlijk veranderde, ” zegt ze vol emotie. “dat klinkt misschien raar, maar dat is écht zo.”
Elly schaft 2 Qups aan, naaide die in een bh en vanaf dat moment voelde ze: ‘dit is het!!’
Ze zijn licht, zitten lekker, zweten niet, je naait ze overal in, zelfs in een hempje wat nooit kon en nu…ik trek dat ding bijna niet meer uit. Laatst had ik weer een hoogtepunt. Ik durfde namelijk nooit kleding te passen in een winkel. Laatst was uitverkoop bij mijn favoriete winkel en ik ging erheen, met mijn hempje aan met Qups erin en voelde me vol zelfvertrouwen. Na 33 jaar stond ik weer in een pashokje! De onzekere Elly was er niet meer, integendeel, ik ben nu zelfs stiekem trots op mezelf. Ik wil het wel van de daken schreeuwen. Elke vrouw in de hele wereld moet weten dat dit bestaat. Ik gun het iedere vrouw zo, dat ik Suzanne en Clary, overigens twee lieve topmeiden, heb gevraagd, wat kan ik doen om te helpen. Dat nóg meer vrouwen zo snel mogelijk de beschikking kunnen krijgen over de Qups.  Omdat ik handig ben met naald en draad, help ik nu mee en naai de leukste hoesjes om de Qups. Om nog meer vrouwen blij te maken.

Ja, de Qups hebben me geholpen me weer trots te laten zijn. Me weer vrouw te laten voelen. En dat, na 33 zware jaren…..

“Door de Qups, overwin ik mezelf. Steeds weer! En dat gun ik iedere vrouw!”